Netcongestie vermijden door model voorspellende waterpeilregeling

De uitdaging van de klant

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil graag bijdragen aan het voorkomen van netcongestie, door het energie verbruik van zijn gemaal in de Waterlandse Boezem te matchen met beschikbaarheid van energie. Omdat het water in de Boezem een bufferende werking heeft, kunnen zij zelf beslissen wanneer er wel of niet gepompt wordt. Dit is echter makkelijker dan dat het lijkt, want er moet ook voorkomen worden dat er overstromingen plaatsvinden.

De bijdrage van Dotx Control Solutions

Dotx Control Solutions benaderde dit probleem met een tweeledige strategie. Ten eerste, door een grondige analyse van het huidige waterbeheersysteem uit te voeren om de kernproblemen te identificeren. Vervolgens ontwikkelde en implementeerde ons team een geavanceerd hybride modelpredictieve regelsysteem, waarbij gebruik werd gemaakt van realtime weervoorspellingen om de waterinlaat en pompschema’s te optimaliseren. Dit systeem maakte gebruik van niet-lineaire modelpredictieve regeling (NMPC) om continu de optimale balans te vinden tussen waterpeilbeheer en energieverbruik.

Resultaten voor de klant

De implementatie van het geavanceerde regelsysteem door Dotx Control Solutions leverde aanzienlijke verbeteringen op voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het systeem slaagde erin de waterstanden binnen de gewenste grenzen te houden, zelfs tijdens perioden van extreme weersveranderingen, waardoor het risico op overstromingen en droogte drastisch werd verminderd. Daarnaast realiseerde het waterschap een aanzienlijke daling in energieverbruik van de pompen, wat resulteerde in een kostenbesparing van 30% op jaarbasis, wat neerkomt op ongeveer 100.000€

Technologieen en Technieken

Het project maakte gebruik van geavanceerde technologieën en technieken zoals niet-lineaire modelpredictieve regeling (NMPC), real-time data-analyse, en integratie met weersvoorspellingsdiensten. Dotx Control Solutions ontwikkelde een op maat gemaakt softwareplatform dat naadloos integreerde met de bestaande infrastructuur van het waterschap en stelde dynamische aanpassingen van de pompschema’s mogelijk op basis van voorspelde weersomstandigheden.

Plaats een reactie

nl_NLDutch